top of page

Una illa amb una mirada jove

La política de joventut és una acció transversal. Amb això volem dir que cada vegada que plantegem una política pública hem de considerar les seves implicacions per a la joventut, un sector poblacional vulnerable. És urgent enfocar les polítiques de joventut com a transversals si volem que siguin efectives per a fer possible que els i les joves tinguin més facilitats a l’hora de construir el seu projecte de vida. En l’actual context, l’habitatge i la inserció laboral suposen dos dels reptes principals per a l’emancipació dels joves. Des de les institucions hem de treballar per ajudar als joves amb més dificultats a poder començar aquest projecte de vida, per així arribar a tenir una societat més cohesionada, eficient i pròspera.

319

El Consell Insular de Menorca valorarà concedir ajuts integrals per a l’emancipació juvenil de joves residents a l’illa, amb l’accés a l’habitatge i la facilitació de l’emprenedoria com a objectius principals. 

320

Establirem una política de coordinació amb els ajuntaments que els incentivi a localitzar parcel·les que es puguin cedir al Govern de les Illes Balears per a la construcció d’habitatge públic.

321

Demanarem un canvi de legislació estatal per dotar dels mateixos drets als inquilins de subarrendats. 

322

Ampliarem el suport al jovent orfe, el qual actualment es queda desprovist de tot suport habitacional i educatiu al arribar als 18 anys. 

323

Demanarem que l’IBAVI avali als/les joves davant dels propietaris dels habitatges de lloguer per facilitar l’accés. Actualment alguns/es joves no disposen d’avals, o simplement, alguns propietaris no volen llogar l’habitatge a joves sense una garantia i “seguretat” laboral. Per contrarestar aquestes situacions, l’IBAVI podria fer d’intermediari i gestionar les arribades de les ajudes.

324

Organitzarem, de forma coordinada amb els ajuntaments, cursos de formació en temes d’interès per als joves que no es solen tractar en el temari de l’educació pública. Alguns temes importants són: les eines per a la cerca de treball, la formació en perspectiva de gènere, la informació i conscienciació sobre el consum de drogues, el foment d’un comportament respectuós amb el medi ambient o l’educació en sexualitat.

325

Impulsarem el Consell de la Joventut de Menorca, entitat que s’ha recuperat en el passat mandat i que, en el següent, s’ha d’activar. Ha de servir com a òrgan aglutinador de totes les entitats juvenils de l’illa perquè aquestes puguin fer pressió en favor de les polítiques de joventut.

326

Potenciarem i seguirem ampliant el CentreBit, que ha esdevingut un pol d’atracció per a joves qulificats.

327

Invertirem en nous centres d’innovació i valorarem diferents sectors tecnològics perquè Menorca pugui esdevenir un territori especialitzat en una indústria que generi llocs de feina per a joves. Creiem que una indústria que Menorca pot explotar és la de les energies renovables, aprofitant que som un territori pilot de la Unió Europea en la transició energètica.

328

Fomentarem el teletreball, creant les condicions necessàries a l’illa perquè joves treballadors d’empreses establertes a la Península puguin treballar des de casa.

329

Organitzarem conferències i fires per crear espais que connectin els joves amb els empleadors. Les relacions espontànies que surgeixen d’aquests encontres són valuosíssimes a l’hora de trobar feina.

330

Seguirem amb el programa Joves Qualificats, amb el qual el Consell Insular i els ajuntaments contracten joves amb estudis superiors per a treballar a les institucions durant un any.

331

Impulsarem un nou programa similar al de Joves Qualificats, però aquest amb contractes que durin només la temporada d’estiu. Molts estudiants necessiten treballar durant l’estiu i ho fan en sectors on no poden aportar el seu coneixement. 

332

Crearem una borsa de treball online a la web del Consell Insular. Hi penjarem ofertes de feina d’empreses menorquines i facilitarem el contacte i les instruccions per a sol·licitar les places en oferta.

333

Fomentarem més sinergies entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el món empresarial. Una bona iniciativa seria fixar un conveni de col·laboració entre la UIB d’Alaior i el Centre Bit per tal d’establir programes de pràctiques.

334

Tindrem més incidència contra els falsos autònoms a les empreses, que en gran mesura són joves. Demanarem l’augment de les inspeccions de treball en aquest sentit. 

335

Unificarem tots els descomptes per joves que ofereix el Consell Insular en una sola targeta, ja sigui per activitats culturals, d’oci o per al transport públic.

336

Seguirem impulsant iniciatives com la Guia LGTBI, que ajuden a la conscienciació dels i les joves sobre temes dels que poden sentir-se vulnerables en l’etapa de l’adolescència com la identitat de gènere, la identitat sexual, o el consum de drogues.

bottom of page